Jongerenraad Gouda

Jongerenraad Gouda

Jongerenraad Gouda 150 150 Maurice

Hier lees je het interview met Regina, de nieuwste vrijwilliger bij Samen voor Goud. Regina is een jongerenraad aan het starten en ze doet mee aan de Maatschappelijke Diensttijd. Het jongerenpanel start over een paar weken. Betrokken en enthousiaste jongeren uit Gouda komen maandelijks bij elkaar om onderwerpen die belangrijk zijn voor Goudse jongeren te bespreken. Pizza brainstormavonden, ludieke acties, interessante uitjes, debatten met invloedrijke stadsgenoten en nieuwe vriendschappen. Dit alles hoort bij het jongerenpanel.

Hoi Regina, wil jij je even voorstellen?

Ik ben Regina, 17 jaar. Ik doe vwo 5 in Rotterdam en woon in Gouda.

Heb je al eerder vrijwilligerswerk gedaan?

Ik had vroeger niet zoveel tijd, ik danste veel en kwam elke avond pas laat thuis. Nu ik daarmee gestopt ben dacht ik: Nu kan ik iets doen, nu heb ik de kans!

Hoe ben je op het idee gekomen om een jongerenpanel op te richten?

Ik zag een keer in de nieuws iets over criminaliteit onder jongeren en dacht, hier moet iets gebeuren. Jongerencriminaliteit ontstaat omdat er problemen zijn die niemand voor hun oplost. Eigenlijk hebben (kwetsbare) jongeren iemand nodig die naar hun luistert en voor en met hun in actie komt. Ik wil voor hun opkomen. Met het jongerenpanel willen wij gehoor geven aan de jongeren in onze stad!

Kan je iets meer vertellen over wat het jongerenpanel doet?

In een divers team van jongeren willen wij maandelijks bij elkaar komen en bespreken wij onderwerpen die jongeren bezig houden. We gaan ook in gesprek met ander jongeren, bijvoorbeeld op scholen en buurthuizen. We verzinnen acties en gaan met verschillende organisaties, bijvoorbeeld de gemeente, in gesprek.

Met het jongerenpanel doe je ook mee aan MDT (Maatschappelijke Diensttijd). Heb je hier eerder van gehoord?

Nee, ik had eigenlijk nog nooit hiervan gehoord maar wordt wel erg enthousiast toen Sarah vertelde wat het inhoudt. Door MDT is er veel meer mogelijk. Toen ik het idee had van het jongerenpanel wist ik niet hoe ik het beste kon beginnen. Maar nu ben ik superpositief als ik hoor wat allemaal mogelijk is. Er is zelf budget voor trainingen en uitjes en Samen voor Goud heeft ook belangrijke connecties.
(Toevoeging Sarah: MDT is bedoeld voor alle vrijwilligers die zich langere tijd inzetten, die ook aan hun eigen ontwikkeling willen werken en iets willen betekenen voor anderen. Hier sluit het jongerenpanel dus heel goed op aan. )

Hoeveel tijd kost het en wie kan allemaal meedoen bij het jongerenpanel

Het kost niet heel veel tijd, we komen 1 tot 2 keer peer maand bij elkaar. Tussendoor houden wij contact en af en toe is er een actie. Iedereen vanaf 15 jaar kan meedoen, iedereen is welkom. Het is voor jongeren gedacht die niet bang zijn hun mening te geven, confrontatie durven aan te gaan en overtuigingskracht is ook handig. Maar het belangrijkste is dat je enthousiast bent en iets wil veranderen.

Enthousiast geworden? Heb je nog vragen over het jongerenpanel of wil je ook meedoen? Stuur een mailtje na: sarah@samenvoorgoud.nl